Widzisz wiadomości znalezione dla frazy: biznesplan Gastronomia
Temat: obwozna gastronomia jak to w gastronomii - zarobic mozna, ale duzo pracy trzeba w to wlozyc... na twoim miejscu zaczal bym od odwiedzenia sanepidu i wyedukowaniu w przepisach, ktore taki catering musi spelnic. a jest tego troche. pozniej musisz zrobic sobie maly biznes plan i dokladnie uwzglednic koszty inwestycji (czy przyczepa cateringowa, czy woz cateringowy, czy moze rozstawiane stoisko). nastepnie trzeba bedzie nawiazac kontakt z dystrybutorami i hurtowniami spozywczymi, co nie bedzie takie latwe. sporo roboty, duzo cierpliwosci - ale pieniadze po czasie sa proporcjonalne do wlozonego wysilku :) Temat: koszt produkcji kebaba? Kolega Terkish napisał w innym poście: "......... Ja jestem zdania że mała gastronomia to dobry biznes - pod warunkiem że jedzenie jest dobre. Lokalizacja schodzi na drugi plan. Najważniejsze to sprostać wymogom sanepidu - nie jest to łatwe ale nie niemożliwe - jeśli nie sprostasz tym wymogom , nie otwieraj gastronomii - po co masz truć potencjalnych klientów. Nikt kto ma kebab nie zdradzi ci ile ma z jednej porcji. Ja po konsultacjach ze znajomymi wywnioskowałem że 50% ceny dania to są produkty. Więc jeśli ktoś kupuje u nas kebab za 7 zł + napój za 3 zł to my mamy z tego 5 zł ale musimy jeszcze odliczyć lokal , zus, prąd , wodę gaz, sztuczce jednorazowe , srodki czystości itp. Sam chce otworzyć bar kebab i sprzedawać na początek tylko kebab i napoje. mały lokal, pracować będę sam i wyliczyłem że średnio będę miał 50 klientów dziennie po 10 zł ( wyżej opisane) to daje 15000 zł miesięcznie, połowa na produkty, zostaje 7500 odjąc trzeba prąd wodę gaz itp ok 2000 , zus ok. 800 lokal ok 600 ( nie w centrum, raczej w małej miescinie, lub na prowincji) zostaje nam 4100 - 19% podatku = 3320. pracując samemu. Jeśli zatrudnimy 1 pracownika za 2000 brutto zostanie nam 1320 otwierając 3-4 punkty można dobrze zarobić nadzorując to wszystko i tak naprawdę nie pracując przy tym.......... : Chyba można się z tym zgodzić, ale moim zdaniem 50 kebabów dziennie to mało, myślę że sprzedaję się tego znacznie więcej Temat: Szukam Pracy - Kraków STAŁA PENSJA Witam, Może to w nie odpowiednim dziale, ale człowiek w trudnych chwilach pisze gdzie popadnie. Kiedyś miałem wiele pomysłów na własny mały Biznes, gastronomię itp. niestety czas się zmienił i sytuacja się odwróciła. POSZUKUJE PILNIE STAŁEJ MOŻLIWIE DOBRZE PŁATNEJ PRACY W KRAKOWIE, JESTEM OSOBĄ DYSPOZYCYJNĄ, PRACOWAŁEM JAKO KUCHARZ,SPRZEDAWCA,KIEROWNIK,PRZEDSTAWICIEL,POŚREDNIK NIERUCHOMOŚCI,PIZZER. JESTEM UCZCIWY I ODPOWIEDZIALNY. ZE WZGLĘDU TRUDNEJ SYTUACJI RODZINNEJ, PROSZĘ TYLKO O POWAŻNE OFERTY. KIEDYŚ OGŁASZAŁEM SIĘ W TYM FORUM, ŻE POSZUKUJE INWESTORA NA DZIAŁALNOŚĆ, POSIADAM BIZNES PLAN MAŁEJ GASTRONOMII, SPRZEDAM GO ZA DOBRĄ PRACE I NIC WIECEJ MI DO SZCZĘŚCIA NIE POTRZEBA. KONTAKT TYLKO NA PW Pozdrawiam, Krzysztof. Temat: Kredyt hipoteczny na rozpoczęcie działalności Witam, poszukuje kredytu w wys. ok 250 tys na rozpoczęcie działalności. Ma on pokryć koszty zakupu niezbędnego sprzętu oraz adaptacje lokalu oraz terenu do prowadzenia działalności. Firma bedzie zajmowac sie wynajmem pokoi dla gości, gastronomią, wynajmem sprzętu pływającego , organizacją imprez intergacyjnych takich jak jazda quadami, paintball czy Zorbing oraz organizacją imprez rozrywkowych(regaty, koncerty, zloty ). Majątek firmy tworzy grunt o powierzchni 1,2 ha oraz budynek dwukondygnacyjny o pow 258 m2. Dodatkowo założyciele wnoszą wkład w wysokości 50 tys. każdy, co tworzy kwotę 150 tys zł. Biznes plan wykazuje, że potrzebne środki na początkowa fazę inwestycji (250 tys.)zwrócą sie po 5 latach działalności. Jak dotąd inwestycja jest jedynie na papierze i moje poszukiwania kredytu ograniczyły sie do przeszukiwania internetu lecz niewiele udało mi się doszukać. Może ktos mógłby dać wskazówki co w takiej sytuacji mógłbym zrobić. najlepiej agroturystyka, mają sporo kasy i pomagają z dofinansowaniem z UE Temat: gastronomia - KEBABY WITAM MOŻE KTOŚ WIELUB MA POMYSŁ NA URUCHOMIENIE LOKALU GASTRONOMICZNEGO Z KEBABAMI W CENTRUM 120 TYŚ MIASTA PRZY GŁÓWNEJ ULICY MIASTA LOKAL O POWIERZCHNI 90 M , MOŻ KTOŚ TAKI PROWADZI I MA WIEDZĘ ZAPŁACĘ ZA BIZNES PLAN I INFO O TYM INTERESIE LUB TEŻ MA WIEDZĘ MOŻE JAKAŚ FIRMA DZIAŁA NA FRANSZYZIE OPRÓCZ BARU ,, JEDYNY KEBAB W MIEŚCIE,, BO ONI JUŻ DZIAŁAJĄ Z GÓRY DZIĘKUJĘ. Temat: Kredyt hipoteczny na rozpoczęcie działalności Witam, poszukuje kredytu w wys. ok 250 tys na rozpoczęcie działalności. Ma on pokryć koszty zakupu niezbędnego sprzętu oraz adaptacje lokalu oraz terenu do prowadzenia działalności. Firma bedzie zajmowac sie wynajmem pokoi dla gości, gastronomią, wynajmem sprzętu pływającego , organizacją imprez intergacyjnych takich jak jazda quadami, paintball czy Zorbing oraz organizacją imprez rozrywkowych(regaty, koncerty, zloty ). Majątek firmy tworzy grunt o powierzchni 1,2 ha oraz budynek dwukondygnacyjny o pow 258 m2. Dodatkowo założyciele wnoszą wkład w wysokości 50 tys. każdy, co tworzy kwotę 150 tys zł. Biznes plan wykazuje, że potrzebne środki na początkowa fazę inwestycji (250 tys.)zwrócą sie po 5 latach działalności. Jak dotąd inwestycja jest jedynie na papierze i moje poszukiwania kredytu ograniczyły sie do przeszukiwania internetu lecz niewiele udało mi się doszukać. Może ktos mógłby dać wskazówki co w takiej sytuacji mógłbym zrobić. Dziekuję Temat: gastronomia - KEBABY Witam ! Jeśli chodzi o rozkręcenie takiego interesu na poważnie chętnie pomogę. Myśle, że za moje rekomendacje posłużą posty... Jeśli chodzi o doświadczenie w gastronomii... Jeśli chodzi o pomoc odpłatną mogę udzielić szczegółowych informacji na temat rozkręcenia interesu jak i również udzielić przepisy i ułożyć biznesplan w oparciu o własne doświadcznie w gastronomii w dostosowaniu do Pańskiego kapitału jak i potrzeb i wizji prowadzeniu interesu. Zapraszam na priv. Mój numer GG: 4640366 z ceną za ułożenie biznesplanu i przepisami na dania możemy się dogadać. Pozdrawiam Temat: Brzeg jeziora? Jak już na razie nie może być mowy o likwidacji, to chociaż niech obniżą podatki, zlikwidują ZUS i durne przepisy o działalności gospodarczej, a zobaczysz jak walory turystyczne Kórnika się podniosą - i to spontanicznie, oddolnie. Ludzie po prostu będą mieli więcej środków i możliwości realizacji pomysłów na biznes turystyczny, który aż się prosi, żeby się rozwijał w naszym mieście i gminie; więcej środków na najróżniejsze pensjonaty, małe przystanie nad brzegiem oferujące noclegi na jachcie na środku jeziora, więcej sklepów, punktów gastronomicznych, najróżniejszych atrakcji - to co widzimy np. na Spotkaniach z Białą Damą, tylko że trwające cały sezon. I co najważniejsze: wszystko dobrowolnie, z prywatnych inicjatyw i prywatnych pieniędzy - wystarczy stworzyć warunki ku temu i nie zabierać ludziom pieniędzy i nie kłaść im kłód pod nogi. I nie potrzeba do tego wielkich centralnych planów. 6-letni Wielki Plan hehe - nie skumałeś ironicznej aluzji do wielkich socjalistycznych planów odbudowy. Masz rację - promenada jest juz planowana od dawna, od ponad 30 lat, czyli jak widzimy - za czasów systemu, który miał za nic racjonalną kalkulację ekonomiczną i prywatną własność. Temat: Brzeg jeziora? Jak już na razie nie może być mowy o likwidacji, to chociaż niech obniżą podatki, zlikwidują ZUS i durne przepisy o działalności gospodarczej, a zobaczysz jak walory turystyczne Kórnika się podniosą - i to spontanicznie, oddolnie. Ludzie po prostu będą mieli więcej środków i możliwości realizacji pomysłów na biznes turystyczny, który aż się prosi, żeby się rozwijał w naszym mieście i gminie; więcej środków na najróżniejsze pensjonaty, małe przystanie nad brzegiem oferujące noclegi na jachcie na środku jeziora, więcej sklepów, punktów gastronomicznych, najróżniejszych atrakcji - to co widzimy np. na Spotkaniach z Białą Damą, tylko że trwające cały sezon. I co najważniejsze: wszystko dobrowolnie, z prywatnych inicjatyw i prywatnych pieniędzy - wystarczy stworzyć warunki ku temu i nie zabierać ludziom pieniędzy i nie kłaść im kłód pod nogi. I nie potrzeba do tego wielkich centralnych planów. 6-letni Wielki Plan hehe - nie skumałeś ironicznej aluzji do wielkich socjalistycznych planów odbudowy. Masz rację - promenada jest juz planowana od dawna, od ponad 30 lat, czyli jak widzimy - za czasów systemu, który miał za nic racjonalną kalkulację ekonomiczną i prywatną własność. tylko ze wtedy patologia nie miała by za co żyć i musiała by albo zdechnąć z głodu albo wziąć sie do pracy:) predzej koniowi to wytłumaczymy szanowny chytrusie (widze że myślimy podobnie [ Dodano: 2007-03-06, 17:36 ] Temat: restauracja nad morzem witam. Mam pomysł na otwarcie restauracji w miejscowości turystycznej nad morzem. Termin otwarcia kwiecień 2009. Mam pierwszeństwo przy wynajęciu lokalu około 350 metrów.Lokal wraz z hotelem - ukończenie budowy i wykończenia koniec 2008 roku. Mam już plan działania i mnóstwo pomysłów. mam doświadczenie w pracy w gastronomii i hotelarstwie. Biznes jest przemyślany i dobrze przygotowany. Poszukuję wspólnika ktory zainwestuje ok 150 tys. lub inwestora na dobry procent. zainteresowanych zapraszam na prv pozdrawiam Temat: 1 Witam. Aby nie zakladac ponownie podobnego tematu napiszę tutaj. Planuję otworzyc DG.. W związku z tym potrzebuję kredytu na firme badz osobe fizyczna w wysokosci okolo 80-90tys zł. Wkład własny mam 12 tys. Jestem w stanie napisac dobry biznesplan.. Prosze o informacje dotyczącą jakiegokolwiek kredytu w banku, który moge dostac prowadząc firme przez kilka (2-3) miesiecy. Firma to lokal z gastronomia, fast-foodami.. Biznes bedzie na 100% przynosil spore dochody gdyz lokal (ktory mam juz na wlasnowsc) jest w miejscu gdzie jest olbrzymi ruch. Temat: Szukam gruntu pod kiosk/pawilon Tak jak pisałem, nie będzie to powielanie istniejących już punktów gastronomicznych działających w opłakanych warunkach czy innej działalności, na którą można się natknąć w naszym miaście, ale nie w tym rzecz przecież, gdyż to czy mi się powiedzie czy nie to tylko mój problem. Zapewniam Was, że realizacji swojego pomysłu nie zacząłem od napisania tutaj postu, gdyż mam już wniosek gotowy do złożenia o dotację w UP, a brakuje mi jedynie gruntu, by zacząc realizować mój projekt. Także takie rzeczy jak biznesplan dawno są napisane, a analiza finansowa mojej inwestycji zacheca do działania. Byłem w dwóch spółdzielniach gdzie dowiedziałem się, że sami szukają gruntów bo nie mają, w Zarządzie Dróg i Mostów twierdzą że robią wszystko by likwidować "budki" a nie stawiać nowe i zaczyna brakować mi koncepcji gdzie w mieście można w dobrym punkcie coś postawić własnego Temat: Nowa Firma!!! Witam,w przyszlym roku chcialbym otworzyc firme zajmujaca sie gastronomia,z tego co czytalem na forum koszt inwestycji wacha sie od ok 70-100 tys zl,problem w tym ze nie mam zadnego pojecia jak zalozyc firme,gdzie sie udac,co musze zrobic,gdzie sie zglosic,jak,gdzie i u kogo starac sie o dotacje,kto moze zrobic mi biznesplan,kto wykona mi projekt wizualny pomieszczenia i zrobi go tak jakbym chcial,ile czasu moze mi zajac zalatwienie wszystkich formalnosci,co powinno sie zrobic w pierwszej kolejnosci a co na koniec,poprostu mam pomysl i srodki potrzebne do otworzenia tego typu firmy,wiem jak nazwac firme,mam pomysl na reklame ale niewiem od czego powinienem zaczac i w jakiej kolejnosci,prosilbym o pomoc jezeli to mozliwe,dziekuje i pozdrawiam!!! Temat: Zainwestuję 50-80k w cos innowacyjnego Gastronomia - Kraków - kwota 50 000zł - Biznes Plan i 10 000zł jest reszta czeka na wspólnika/inwestora, zwrot max. do 1 roku czasu. Bardzo dochodowy biznes. Kontakt PW Temat: Konkurs na najlepszy biznes plan REGULAMIN KONKURSU NA NAJLEPSZY BIZNES PLAN 1. Konkurs na najlepszy Biznes Plan realizowany jest przez szkoły: - Zespół Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych - II Liceum Ogólnokształcące im. Kazimierza Morawskiego, zwany dalej Konkursem. 2. Projekt skierowany jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych, powyższych szkół 3. W Konkursie możne wziąć zespół liczący od 2 do 4 osób. 4. Prace muszą być złożone w wyznaczonym terminie – do 28 stycznia 2008r. do nauczycieli/opiekunów szkolnych - w wersji wydruku i w wersji elektronicznej. 5. W ocenie prac brane będą pod uwagę: - pomysł - realność realizacji w warunkach środowiska lokalnego - innowacyjność pomysłu, - koszty finansowe, które musi ponieść przyszły przedsiębiorca w celu realizacji pomysłu. 6. Termin składania prac upływa 28 stycznia 2008 roku (poniedziałek). 7. Miejsce składania prac: - Zespół Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych – mgr inż. Dorota Bijan - II Liceum Ogólnokształcące im. Kazimierza Morawskiego – mgr Rafał Paśko 8. Rozstrzygnięcie Konkursu nastąpi 31 stycznia 2008 roku. 9. Najlepsze prace z poszczególnych szkół zostaną wybrane przez nauczycieli/opiekunów na zasadzie wymiany krzyżowej (tj. ZSUiG wybiera najlepszą pracę II LO, a II LO wybiera najlepsza pracę ZSUiG), 10. Poszczególne szkoły mogą także przyznać wyróżnienia dla pozostałych prac. 11. Finałowa praca spośród dwóch najlepszych zostanie wybrana przez niezależną Komisję składająca się z nauczycieli przedmiotów ekonomicznych bądź pokrewnych z zaprzyjaźnionych szkół. 12. Po ocenie prac autorzy zostaną poinformowani o wynikach, poprzez nauczycieli opiekunów. 13. Wyniki zostaną umieszczone na stronach internetowych szkół. 14. Od decyzji komisji nie przysługuje odwołanie. 15. Dla najlepszych prac przewidziane są nagrody. Temat: Nowe możliwości biznesu w rolnictwie Przedsiębiorstwo Doradztwa Rolniczego AQUA-AGRO PROJECT wraz z PARTNEREM ds. technologii i wdrożeń , którym jest Instytut Rybactwa Śródlądowego, Zakład Rybactwa Jeziorowego w Giżycku zapraszają do skorzystania z oferty kursów rolniczych o profilu rybackim i rolniczym, przetwórstwa rolno-spożywczego i gastronomii: - HODOWLA ŚLIMAKÓW- ślimak afrykański i winniczek - przystąp do Grupy Producentów Rolnych i nie martw się o zbyt. - HODOWLA RAKÓW- zbyt w ramach umów kontraktacyjnych. - HODOWLA RYB w obiektach gospodarczych (sum afrykański, jesiotry, sum europejski, inne ryby). W obiekcie o pow. 200m2 możesz wyhodować do 15.000 kg. ryb rocznie. (szklarnie, pieczarkarnie, chlewnie, kurniki, inne…) - KURSY ZAWODOWE Z ZAKRESU RYBACTWA ŚRÓDLĄDOWEGO - HODOWLA JESIOTRÓW, PSTRĄGA, SUMA EUROPEJSKIEGO, KARP, inne w obiektach stawowych. Czy wiesz, że możesz stać się producentem kawioru ? - KURSY ZAWODOWE Z ZAKRESU PRZETWÓRSTWA RYB, MIĘCZAKÓW, SKORUPIAKÓW. (dla osób planujących własną działalność w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego. - KURSY DLA KUCHARZY gastronomii (potrawy z ryb, skorupiaków, mięczaków w kuchni staropolskiej, francuskiej, światowej - dla powstających zakładów gastronomicznych, agroturystyki. - KURSY Z ZAKRESU UPRAWY ROŚLIN ENERGETYCZNYCH, SZARŁATU SPOŻYWCZEGO, INNYCH ROŚLIN…! Zainteresowanych naszą ofertą prosimy o kontakt – wysyłamy pliki informacyjne. Zapewniamy współpracę technologiczną, pomoc w wykonawstwie projektów, biznesplanów, pomoc w pozyskaniu środków UE, kredytów. Oferta jest również skierowana do absolwentów Szkół Rolniczych. Przedsiębiorstwo figuruje w Rejestrze Instytucji Szkoleniowych uprawnionych do szkoleń osób bezrobotnych pod numerem 2.02/00112/2006- sprawdź w Urzędach Pracy- zgłoś swoje uczestnictwo w wybranym kursie. KONTAKT: Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe i Doradztwo Rolnicze „AQUA-AGRO PROJECT“ Płóczki Górne 89 e-mail: aqua@aquaagroproject.pl Tel: (075) 789 06 23, 0 885 980 926 http://www.aquaagroproject.pl Temat: zarobek 2500zł na miesiąc inwestując 100000 ,czy to możliwe? Domin. Witam ponownie. Poprawiam oczywiście przejęzyczenie. Nie milion, ale sto tysięcy… Ale do rzeczy. Jeśli oglądałeś zdjęcia, to nasunął Ci się pewnie pomysł założenia Klubu Kulturystycznego (Siłowni). To chcemy ze wspólnikiem stworzyć. Ale…nie mamy pieniędzy na bieżące wydatki (na okres około 6 miesięcy). (Trzy lata bez zysków, a tylko wydatki - zrobiły swoje…). My, więc dajemy sprzęt, inwestor/wspólnik pokrywa następujące koszty: 1. Dzierżawę lokalu użytkowego na okres 6 miesięcy z góry. 2. Pensje pracowników (instruktorzy) na okres 6 miesięcy, które powinny być na koncie zabezpieczone (my pensji brać nie będziemy, chociaż jest to sprawa do dopracowania). 3. Opłaty pseudoobowiązkowe (dzisiaj zdziercze w tym ZUS) jak i opłaty rejestracyjne. 4. Opłata za wykonanie profesjonalnej strony www i serwer. 5. Wyposażenie lokalu w natryski i toalety (osobno Panie i faceci), jakaś lada do wydawania koktajli przed i po ćwiczeniach, kącik kawowy dla rodziny ćwiczącego. 6. Koszty mediów zabezpieczone na okres 6 miesięcy. 7. Samochód używany. Cały koszt inwestora zewnętrznego powinien się kształtować w granicach 30 – 60 tysięcy złotych (oczywiście, ta kwota wzięta jest z sufitu). Ale biznes plan do własnego wykorzystania mogę opracować. ZASADA niepodlegająca dalszym rozważaniom: Nie bierzemy pożyczek. Jeśli nie wyjdzie interes, zostajemy na pozycji zerowej - bez długów. Chociaż nie jest tak źle, bo jest materiał na cztery takie komplety przyrządów kulturystycznych (na zdjęciach jest to widoczne). Trochę wkładu finansowego i… wyjdziemy na prostą – z jakimś jednak doświadczeniem. Pozdrawiam Cię. Mirosław-mirgag. PS. Może – nazwę to - mała gastronomia? Mam dwa pomysły, są biznes plany (jeden gotowy, drugi w opracowaniu i na ukończeniu). Rynek zbadany. Dostawcy *towarów* rozpoznani. Zadowolenie klienta określone i pewne. Koszt realizacji jednego projektu około 40 – 80 tysięcy złotych w zależności od klasy usług jak i lokalizacji projektu. Widzę to tak. Utworzyć jeden punkt, spisać i usunąć błędy (metodą prób i błędów ustalić największe z możliwych korzyści klienta), następnie powielać projekt wykorzystując zdobyte doświadczenia na inne dzielnice miasta, czy do innych miast w oparciu o zdobytą markę firmy. Ciekawe? Pewnie, że tak… Teraz do realizacji projektów potrzeba najtańszego towaru na rynku – pieniędzy. Są osoby, które ten *towar* posiadają i to w nadmiarze. Jeśli tak, to go (*towar*) zdobędę. Uważam, że od dodawania do kupki określonej sumy pieniędzy, lepsze jest ich mnożenie. Ale może się mylę… Oczekuję, więc na propozycje od osób zainteresowanych projektami… Temat: ZAKŁADAMY IDEALNĄ TAWERNĘ ŻEGLARSKO-SZANTOWĄ Czy niebyłoby cudownie gdyby w każdym wiekszym Polskim mieście była tawerna żeglarsko-szantowa? Lokalne promowanie kultury marynistycznej to absolutnie najważniejsza rzecz na swiecie. Patrze od kilku lat na Gniazda Piratów, Stare Porty, Contrast, Czarna Perłę, 10B i zachodzę w głowę dlaczego nie ma w Polsce wiecej tawern. Przecież te wymienione pękają w szwach od ludzi, a moze to tylko moje wrażenie? Na całym wielkim śląsku licząc od małopolski nie mamy tawerny, którą stac jest na zapraszanie zespołów za pełne gaże. Dlaczego? Poza wymienionymi nazwami tawern praktycznie w całej Polsce nie ma żadnych innych liczacych sie tawern gdzie kwitłoby życie szantowe z muzyka na zywo. Dlaczego ? Poniżej znajduje się zestawienie 18 największych miast polskich, których liczba mieszkańców przekracza 200 000. Miasta te odgrywają decydującą rolę w danym regionie, podobnie jak cztery mniejsze stolice administracyjne: Olsztyn (warmińsko-mazurskie), Rzeszów (podkarpackie), Opole (opolskie) i Gorzów Wielkopolski (lubuskie). (wg http://www.staypoland.com/miasta.htm) Czy wiec tylko w warszawie opłaca się zakładać tawerny? Być może. Słuchajcie każdy z nas ma jakies wyobrażenie tawerny naszych marzeń. Jeden lubi małe miejsca inny wielkie hale, jeden szantyrocka, inny ballade szantową. Ile kosztuje stworzenie tawerny szantowej w centrum duzego miasta oraz jej całoroczne prowadzenie ? Jaki jest obrót takiej tawerny i ile trzeba miec zeby dobrze zacząć, nie stracić przez 2 lata a potem dobrze z tego żyć? Może ten watek zachęci kogos do załozenia tawerny, moze ktoś ostrzeże innych przed błedami kórych trzeba sie wystrzegać i pułapkami które czychają na potencjalnego karczmarza? Celem tego wątku jest rozbudzenie wyobraźni i racjonalizmu jednocześnie. Dzieki nowym tawernom pojawią się nowe przyczółki szant w Polsce - które rozwijając sie dadza poczatek festiwalom, zespołom, płytom, nowym projektom. Z czasem powstałyby "lokalne społeczności ludzi którym się chce"... popłynąć na morze, zrobic coś niezwykłego dla innych itd. :) Biznesplan tawerny do uzupełnienia 1) znaleźć miejsce (jakie byłoby idealne miejsce? gdzie nie powinno się szukać?) 2) poszukac ludzi do współpracy (do czego? jakich? gdzie szukać? ) 3) podzielic obowiązki, role (jakie? komu? ) 4) zaplanować wystrój (jakie materiały? jaki klimat? jakie oswietlenie, jaki projekt?) 5) uzyskac koncesje na alkohol i wszelkie inne pozwolenia na prowadzenie gastronomii 6) przygotowac program artystyczny na cały rok (koncerty, spotkania, wykłady, pokazy zdjęć, imprezy zamknięte) 7) opracować strategię jak zareklamować tawernę w mieście (nawiązac kontakty z mediami, przygotowac projekt mini-festiwalu) 8) wziąć kredyt (na samą budowe czy tez na pierwszy rok gazy dla wykonawców? jaki duzy kredyt byłby potrzebny 100.000, 500.000, czy może 1000.000zł lub wiecej ? Ile trzeba zainwestować, by zrobic dobra tawernę, która będzie na siebie zarabiać ?) 9) uzyskać wszelkie pozwolenia na budowe, pozwolenia od strazy pozarnej, od nadzoru budowlanego itd (koszmar kto wie co dokładnie i w jakiej kolejnosci ?) 10) zbudować i otworzyć tawernę 11) wypracować kult miejsca poprzez konsekwentne trzymanie się ustalonych zasad, zapraszanie dobrych zespołów, unikanie bylejakosci, organizowanie konkursów młodych talentów i promowanie wyselekcjonowanych dobrych grup. Branie udziału w ważnych projektach ogólnopolskich i miedzynarodowych (targi, festiwale, projekty szantowe), poprzez eleganckie zachowanie personelu, odpowiednie ceny gastronomii i alkoholu, poprzez organizację ambitnych spotkań dla żeglarzy-intelektualistów, organizowanie konferencji naukowych i spotkań porejsowych... i tu kazdy moze dopisać kolejne pomysły. To taka ramówka na szybko - moze komuś zachce się napisac więcej na ten temat? Jak nie stracic na knajpie? Jak zbudowac kultowośc tawerny która bedzie latami dawała efekt w postaci ludzi... Niedawno zadałem sobie pytanie czym różni sie poinformowanie ludzi ze jest jakaś impreza od sprawienia zeby chciało im sie wyjśc z domu... Innymi słowy czym sie różni kampania informacyjno-reklamowa od skutecznej reklamy sprawiającej ze klient podejmuje decyzję -to pytanie do speców od marketingu. Co na to nauka? PS nie traktujcie tego biznesplanu jako nic powaznego - bo ja nie znam sie na organizowaniu tawern i nie mampojecia o prawdziwych problemach z którymi spotyka sie właściciel - bardziej chciałbym zachcecic Was do dyskusji o problemach ale i strachach na lachy. Czego się trzeba bać a czego nie wolno? Sssciskam yen Temat: Pobiedziska znów w Wyborczej. W Pobiedziskach stawiają na inwestycje Jacek Łuczak2007-07-29, ostatnia aktualizacja 2007-07-29 18:36 Na inwestorów czeka tu ponad 200 ha gruntów. W Pobiedziskach powstanie nowy hotel i fabryka przetwórstwa pomidorów, terenami interesują się też inni znani przedsiębiorcy Władze gminy liczą, że za kilka lat wpływy do jej budżetu będą o 30-40 proc. wyższe niż w tej chwili. Jedno tylko otwarte niedawno Centrum Magazynowe w Bugaju, rozłożone na zaledwie 5 hektarach powierzchni, docelowo będzie płaciło gminie 250 tys. zł rocznie. W tej chwili korzysta jeszcze z gwarantowanych inwestorom ulg. Nowe tereny inwestycyjne powinny w dużej mierze rozwiązać problem około 20-procentowego - obecnie - bezrobocia w Gnieźnie. Ponad 200 ha uzbrojonych gruntów pod inwestycje leży tuż pod Pobiedziskami przy drodze krajowej nr 5 - w Kocanowie i w Pomarzanowicach. To dwa wielkie pola, na których mogą stanąć magazyny, hale, a nawet największe zakłady przemysłowe. - Myślę, że to będzie przyszłość gospodarcza Pobiedzisk. Niebawem ruszymy z kampanią promocyjną. Wkrótce dla tych terenów będą mogły być wydawane pozwolenia na budowę - zapowiada burmistrz Michał Podasada. Mimo że plan zagospodarowania przestrzennego czeka jeszcze na opublikowanie w biuletynie wojewody, to już gruntami zainteresowali się inwestorzy. Sporą ich część chce kupić produkująca materiały budowlane szkocka firma Proctor, która ma swoją siedzibę w Blairgowire (jest właścicielem II-ligowego klubu angielskiego). Niedawno firma otworzyła też przedstawicielstwo w Poznaniu i swój magazyn w Sadach. Z Kąkolewa pod Grodziskiem Wlkp. do Pobiedzisk chce przenieść się znana kierowcom z programu w TVN Turbo Szkoła Auto Skoda. Przywróci honor pomidorom Duże nadzieje władze Pobiedzisk wiążą także z postacią Piotra Chomczyńskiego, światowej sławy polskiego biochemika, który mieszka i pracuje w USA. Na trzech hektarach na wysokości Skansenu Miniatur naukowiec wybuduje swój zakład, w którym będzie produkował przetwory z pomidorów. Technologia jest na razie tajemnicą. - Jest na etapie zgłoszenia do urzędów patentowych w USA i innych krajach, więc na szczegóły jeszcze za wcześnie - wyjaśnia Chomczyński. Wiadomo jednak, że polski biochemik chce przywrócić honor pomidorom, bo związki w nich zawarte - jak twierdzi - mają naukowo potwierdzone działanie antynowotworowe. Produkty naukowca nie będą modyfikowane genetycznie. Przetwory będą wytwarzane z pomidorów pochodzących z Wielkopolski. Mają mieć bardziej... owocowy smak, bo - jak uważa Chomczyński, przetwory obecnie znajdujące się na rynku mają zniechęcający smak warzywny. Zatrudnienie w fabryce wartej 2 mln zł znajdzie docelowo ok. 40 osób w zawodach związanych głównie z biotechnologią. Budowa zakładu rozpocznie się jeszcze tej jesieni i potrwa około roku. To dopiero pierwszy etap, bo Chomczyński kupił trzy działki i na pozostałych zamierza wybudować także najnowocześniejsze w Polsce laboratorium biochemiczne. Przypomnijmy, że Piotr Chomczyński to nie tylko naukowiec, ale zręczny biznesmen i kolekcjoner polskiego malarstwa, założyciel poznańskiej TV Biznes, którą niedawno sprzedał Polsatowi. - Profesor miał do wyboru trzy lokalizacje: u nas, koło Wrześni i w Lubuskiem. Jednak po wizycie u nas pozostałe dwie odwołał. Wiedzieliśmy, jaki ma dorobek, zrobiliśmy wszystko, by mieć takiego ambasadora gospodarczego. Już dzwonią do nas kolejni inwestorzy z poważnymi ofertami - cieszy się wiceburmistrz Pobiedzisk Ireneusz Antkowiak. Hotel, hale sportowe i twarde dyski To nie koniec nowych inwestycji w Pobiedziskach. Przy stadionie Huraganu nad jeziorem ma szansę powstać sześciopiętrowy hotel, w którym szkolić się będą studenci jednej ze szkół hotelarstwa i gastronomii. Kilka dni temu pisaliśmy również o projekcie wybudowania w Pobiedziskach Centrum Treningowo-Rehabilitacyjnego, które mogłoby służyć gościom Euro 2012, a później młodzieżowym reprezentacjom Polski oraz o budowie hali widowiskowo sportowej z widownią na 700 miejsc. Natomiast już 1 sierpnia w Bugaju produkcję twardych dysków dla Toshiby i Sony rozpocznie chiński inwestor Acom Data. Maszyny z Hongkongu już są w drodze, do Polski mają dotrzeć pod koniec lipca. Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań drodzy malkontenci, musicie jednak przyznac, ze przynajmniej jesli chodzi o promocje (propagande?) to nie jest wcale tak zle no i milo jest przeczytac cos takiego w najwiekszej gazecie regionu Temat: CO Z TYM GNIEZNEM? A tak to się robi w malutkich sąsiednich Pobiedziskach W Pobiedziskach stawiają na inwestycje Jacek Łuczak2007-07-29, ostatnia aktualizacja 2007-07-29 18:36 Na inwestorów czeka tu ponad 200 ha gruntów. W Pobiedziskach powstanie nowy hotel i fabryka przetwórstwa pomidorów, terenami interesują się też inni znani przedsiębiorcy Władze gminy liczą, że za kilka lat wpływy do jej budżetu będą o 30-40 proc. wyższe niż w tej chwili. Jedno tylko otwarte niedawno Centrum Magazynowe w Bugaju, rozłożone na zaledwie 5 hektarach powierzchni, docelowo będzie płaciło gminie 250 tys. zł rocznie. W tej chwili korzysta jeszcze z gwarantowanych inwestorom ulg. Nowe tereny inwestycyjne powinny w dużej mierze rozwiązać problem około 20-procentowego - obecnie - bezrobocia w Gnieźnie. Ponad 200 ha uzbrojonych gruntów pod inwestycje leży tuż pod Pobiedziskami przy drodze krajowej nr 5 - w Kocanowie i w Pomarzanowicach. To dwa wielkie pola, na których mogą stanąć magazyny, hale, a nawet największe zakłady przemysłowe. - Myślę, że to będzie przyszłość gospodarcza Pobiedzisk. Niebawem ruszymy z kampanią promocyjną. Wkrótce dla tych terenów będą mogły być wydawane pozwolenia na budowę - zapowiada burmistrz Michał Podasada. Mimo że plan zagospodarowania przestrzennego czeka jeszcze na opublikowanie w biuletynie wojewody, to już gruntami zainteresowali się inwestorzy. Sporą ich część chce kupić produkująca materiały budowlane szkocka firma Proctor, która ma swoją siedzibę w Blairgowire (jest właścicielem II-ligowego klubu angielskiego). Niedawno firma otworzyła też przedstawicielstwo w Poznaniu i swój magazyn w Sadach. Z Kąkolewa pod Grodziskiem Wlkp. do Pobiedzisk chce przenieść się znana kierowcom z programu w TVN Turbo Szkoła Auto Skoda. Przywróci honor pomidorom Duże nadzieje władze Pobiedzisk wiążą także z postacią Piotra Chomczyńskiego, światowej sławy polskiego biochemika, który mieszka i pracuje w USA. Na trzech hektarach na wysokości Skansenu Miniatur naukowiec wybuduje swój zakład, w którym będzie produkował przetwory z pomidorów. Technologia jest na razie tajemnicą. - Jest na etapie zgłoszenia do urzędów patentowych w USA i innych krajach, więc na szczegóły jeszcze za wcześnie - wyjaśnia Chomczyński. Wiadomo jednak, że polski biochemik chce przywrócić honor pomidorom, bo związki w nich zawarte - jak twierdzi - mają naukowo potwierdzone działanie antynowotworowe. Produkty naukowca nie będą modyfikowane genetycznie. Przetwory będą wytwarzane z pomidorów pochodzących z Wielkopolski. Mają mieć bardziej... owocowy smak, bo - jak uważa Chomczyński, przetwory obecnie znajdujące się na rynku mają zniechęcający smak warzywny. Zatrudnienie w fabryce wartej 2 mln zł znajdzie docelowo ok. 40 osób w zawodach związanych głównie z biotechnologią. Budowa zakładu rozpocznie się jeszcze tej jesieni i potrwa około roku. To dopiero pierwszy etap, bo Chomczyński kupił trzy działki i na pozostałych zamierza wybudować także najnowocześniejsze w Polsce laboratorium biochemiczne. Przypomnijmy, że Piotr Chomczyński to nie tylko naukowiec, ale zręczny biznesmen i kolekcjoner polskiego malarstwa, założyciel poznańskiej TV Biznes, którą niedawno sprzedał Polsatowi. - Profesor miał do wyboru trzy lokalizacje: u nas, koło Wrześni i w Lubuskiem. Jednak po wizycie u nas pozostałe dwie odwołał. Wiedzieliśmy, jaki ma dorobek, zrobiliśmy wszystko, by mieć takiego ambasadora gospodarczego. Już dzwonią do nas kolejni inwestorzy z poważnymi ofertami - cieszy się wiceburmistrz Pobiedzisk Ireneusz Antkowiak. Hotel, hale sportowe i twarde dyski To nie koniec nowych inwestycji w Pobiedziskach. Przy stadionie Huraganu nad jeziorem ma szansę powstać sześciopiętrowy hotel, w którym szkolić się będą studenci jednej ze szkół hotelarstwa i gastronomii. Kilka dni temu pisaliśmy również o projekcie wybudowania w Pobiedziskach Centrum Treningowo-Rehabilitacyjnego, które mogłoby służyć gościom Euro 2012, a później młodzieżowym reprezentacjom Polski oraz o budowie hali widowiskowo sportowej z widownią na 700 miejsc. Natomiast już 1 sierpnia w Bugaju produkcję twardych dysków dla Toshiby i Sony rozpocznie chiński inwestor Acom Data. Maszyny z Hongkongu już są w drodze, do Polski mają dotrzeć pod koniec lipca. Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań Do przemyślenia ... Temat: Tereny inwestycyjne, obiekty na sprzedaż Atrakcyjna działka w Kielcach nie ma inwestora Ośmiohektarowa działka na rogu Wrzosowej i Tarnowskiej wygrała w konkursie na najlepsze tereny inwestycyjne w kraju. To powód do satysfakcji. Jest tylko małe ale. W ciągu trzech lat zainteresowanie inwestorów było nią umiarkowane Sprzedaż atrakcyjnej działki przy ul. Wrzosowej to wciąż niespełnione marzenie władz miasta. Atrakcyjnie położona u stóp Telegrafu, z dogodnym dojazdem do centrum i wyjazdem z miasta, w znacznej części (ok. 6 ha) należąca do miasta. Wprost wymarzony teren pod inwestycje. Od dwóch lat eksponowana jest we wszelkich miejskich wydawnictwach, w tym w internecie, ostatnio na nowo uruchomionej przez miasto stronie Kielecki Portal Gospodarczy. I to właśnie ekspozycja oraz atrakcyjność terenu były głównymi kryteriami w zorganizowanym po raz drugi konkursie "Grunt na Medal" przez Państwową Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych oraz urzędy marszałkowskie. Na tegoroczny konkurs wpłynęło 407 zgłoszeń. Jury nagrodziło 16 - po jednej propozycji z każdego województwa. Wczoraj medal i dyplom odebrał w Warszawie wiceprezydent Kielc Tadeusz Sayor. Skoro jest tak dobrze, dlaczego jest tak źle? Dlaczego tak atrakcyjna działka od niemal trzech lat nie może znaleźć inwestora? - Chętnych byłoby pewnie wielu, ale nam nie chodzi o to, żeby w tak atrakcyjnym miejscu powstał kolejny hipermarket. Na pewno ograniczenie, jakie sobie postawiliśmy, ma wpływ na to, że wciąż nie ma odpowiedniego przedsiębiorcy - mówi wiceprezydent Sayor. Miasto chce bowiem, aby na tym terenie powstał biznes typu hi-tech, park biznesowy, technologiczny, swoje siedziby miały przedsiębiorstwa badawczo-rozwojowe. Wiceprezydent Sayor określa, że do tej pory zainteresowanie nieruchomością było umiarkowane. Jego zdaniem, jeśli nic się nie zmieni, to plany miasta trzeba będzie zmienić. - Uważam, że jeśli odpowiedni inwestor nie zgłosi się za rok, dwa lata, można pomyśleć o rozluźnieniu kryteriów. Ale wierzę, że dzięki zwycięstwu w konkursie nie będziemy tyle czekać - podkreśla. A statystyki są obiecujące. Spośród 16 ubiegłorocznych laureatów, 11 działek już ma inwestorów, dwie lokalizacje są na etapie zaawansowanych negocjacji. - Pozostałe też znalazły chętnych, ale tam warunki stawiane inwestorom są naprawdę wysokie - mówi Grażyna Sićko, wiceprezes PAIiIZ. I ona jest zdania, że szanse Kielc na znalezienie inwestora znacznie wzrosły. - W stosunku do normalnego oczekiwania szanse nagrodzonych terenów wzrastają o 90 proc. Te tereny promujemy na wszystkich wyjazdach w ramach marketingu PAIiIZ albo tam, gdzie Agencja jest uczestnikiem, a więc wyjazdach i konferencjach Ministerstwa Gospodarki, przy wizytach zagranicznych. Każdy zainteresowany inwestor dostaje te oferty w wersji elektronicznej - wylicza Sićko. Jej zdaniem Kielce nie powinny się spieszyć z rozluźnianiem kryteriów dla działki przy Wrzosowej. - Wręcz przeciwnie, my zachęcamy do sprofilowania oferty. Inwestorzy patrzą na teren jak konsument na towar. Jeśli coś jest "do wszystkiego", to jest do niczego. Nie zmienia to faktu, że ta oferta i tak będzie chodziła wśród inwestorów nie tylko z obszaru hi-tech - zapewnia wiceprezes PAIiIZ. Co to za działka Oficjalna nazwa terenu inwestycyjnego to Centrum Usług "Wrzosowa" u podnóża stoku Telegraf. Powierzchnia pod inwestycję - 8 ha, z możliwością powiększenia o 4 ha. Właścicielem większości jest miasto. Teren ma aktualny plan zagospodarowanie przestrzennego przewidujący powstanie tu m.in. centrum usług biurowych, konsultingowych, bankowych, obsługi finansowej, transferu i wytwarzania wyrobów wysokich technologii oraz innych funkcji towarzyszących z nimi związanych (w tym hotelarstwo i gastronomia). Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce |